Samenvatting professor Em Yvo Nuyens: 'De Belgische gezondheidszorg onder de scanner'

Turnhouts Wetenschapscafé
Professor Em Yvo Nuyens: 'De Belgische gezondheidszorg onder de scanner'

Het Wetenschapscafé Turnhout verwelkomt een zoon van stand. Spreker van dienst Yvo Nuyens is geboren en getogen in Turnhout. 

Gezondheidszorg in Vlaanderen is een veelkoppige wereld. Met enige ironie citeert de spreker de zelfgenoegzaamheid van sommige bestuurders. Zestig procent van onze artsen geeft ons zorgsysteem een score boven 80 op 100. Onderzoek -zie Kievitgroep onderaan- stelt evenwel dat ons systeem niet verbeterd is tussen 1997 en 2013.

Ondanks versterkt preventief beleid blijven de oude demonen springlevend.
Roken blijkt in de leeftijdscategorie 50-75 jaar nog steeds de eerste doodsoorzaak.
Nooit slikte de bevolking zoveel antidepressiva tegen psychisch leed, met desondanks 3 zelfmoorden per dag, welke ons een pijnlijke plaats hoge plaats in de wereldranking geeft.
Epidemische obesitas en een hoge aantallen verkeersdoden zijn -ondanks verscherpte controles en reglementering- feiten.
Er is een duidelijke correlatie tussen gezondheid, opleiding en andere armoede. Hoe lager geschoold hoe slechter de kennis van preventie, bewust gedrag en hoe lager levensverwachting. Merkwaardige vaststelling is dat de correlatie bijna een constant beeld geeft met één uitzondering: hoger opgeleiden hebben meer last van depressies! Als dit maar niets betekent voor de aanwezigen van het Wetenschapscafé?!
Ander ongewenst item is het vermarkten van zorg. Zo is er bijvoorbeeld de hele handel in schoonheidsoperaties tot het terugbetalen van saunabeurten door sommige mutualiteiten. Voor wijnliefhebbers binnenkort terugbetaalde vinotherapie?
Een consortium van 23 auteurs (beleidsmakers, academici, artsen, ..) publiceerde in 2013 een toekomst voor het Vlaamse gezondheidsbeleid. Deze groep blijft verder bijeenkomen met beleidsvoorbereidende stem onder de naam Kievitgroep. 

 

Aanbevolen literatuur spreker: Nuyens Yvo & Hugo Deridder 'Dokter, Ik Heb Ook Iets Te Zeggen' ( Lannoo Campus 2013)

© Jozef Konings


Foto's professor Em Yvo Nuyens: 'De Belgische gezondheidszorg onder de scanner'


Cartoons Gie Campo